Meme Küçültme

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Meme Küçültme

Ailesel yatkınlık, kilo alımı, hormonsal değişiklikler, doğum ve emzirme gibi nedenler memelerin aşırı büyümesine neden olabilir. Meme hacmi büyük olan ve bu nedenle memelerinde sarkma oluşan hanımların göğüs bölgesinde oluşan yük, sırt, omuz ve boyun ağrılarına, deride terleme ve pişiklere, iskelet bozukluklarına ve solunum sorunlarına, fiziksel aktivitelerin kısıtlanmasına, kıyafet seçiminde zorlanmaya yol açabilir. Sütyen kopçaları omuzlarda çöküntü, kızarıklık ve izler oluşturabilir.  İri memeler sadece çıplakken değil, kıyafet altından da estetik görünmeyecek ve kişinin özel yaşamının yanı sıra iş ve sosyal yaşantısını, hareket kabiliyetini ve öz güvenini olumsuz yönde etkileyecektir. Tıp dilinde “redüksyon mamaplasti” adı verilen meme küçültme ameliyatı, yukarıda sözü edilen sorunları gidermek amacı ile tasarlanmıştır. Bu ameliyat ile memelerden fazla deri, yağ ve süt bezi dokuları çıkartılarak daha küçük, hafif, düzgün şekilli, simetrik, daha sıkı ve dik memeler elde edilebilmektedir. Meme ucunun da küçültülmesi bu ameliyat ile mümkündür. Meme küçültme ameliyatı genellikle sadece estetik kaygılar ile değil aynı zamanda fiziksel anlamda bir rahatlama elde etmek amacı ile yapılır. eme küçültme sırasında süt bezlerinin de bir kısmı çıkarılacağı için, bu ameliyatı geçirmiş kişilerde hamilelik sonrası emzirme fonksiyonlarında bir miktar azalma görülebilir.

Meme Küçültme ve Kanser

Meme küçültme ameliyatından önce genellikle ultrason ve mamografi çekilmesi uygundur. Bu tetkikler memede mevcut durumda riskli bir lezyon olup olmadığını önceden tespit amaçlıdır. Meme küçültme ameliyatı sırasında atılan dokular ileride sorun oluşturma riski taşıyan hücreleri uzaklaştırmış olabilir. Atrıca çıkarılan bu dokular patolojik incelemeye gönderilip riskli hücre yönünden tarama yapılabilir. Bu nedenlerden ötürü bu ameliyat ile meme kanseri riskinin azaldığı yada en azından tespit edilme ihtimalinin arttığı iddia edilebilir. Ayrıca ameliyat sonrası hafiflemiş ve incelmil olan meme dokusunun rutin muayeneleri artık daha kolay olacaktır.

Meme Küçültme Ameliyatının İzleri

Sütyen veya bikini altında kalan ameliyat izleri meme küçültme ameliyatında kaçınılmazdır. Memenin büyüklüğüne ve kullanılan cerrahi tekniğe göre meme başı etrafında ve meme başının altında tek bir dik çizgi veya ters T şeklinde veya “J”,”L” şeklindeki ameliyat izlerinden biri oluşacaktır. Bunlar zaman içinde daha az belirgin hale gelecek şekilde iyileşir. Sigara kullanan kişilerde, diabeti olanlarda yara iyileşmesi daha sorunlu olabileceği için izler biraz daha belirgin kalabilir. Çok ender durumlarda hastanın doku iyileşme özelliklerine bağlı olarak ameliyat izlerinde” hipertrofik skar” adını verdiğimiz kalın kızarık nedbeler oluşma ihtimali de vardır. Bu durum çok arzu edilen bir şey elbette değildir ve bu nedbelere yönelik ayrı bir tedavi gerektirir.

Meme Küçültme Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Meme küçültme genel anestezi altında yapılan yaklaşık 3-4 saat sürebilen bir ameliyattır. Çeşitli teknikler tarif  edilmiştir. Fazla deri, yağ ve süt bezleri alındıktan sonra, meme ucu yükseltilerek kalan deri bu meme ucu  etrafında sarılıp altta birbirine kavuşacak şekilde onarılır. Bazı durumlarda koltuk altındaki fazlalıkları biraz  daha düzeltmek için ameliyata vakum ile yağ emme (liposuction) eklenebilir. Çoğu zaman meme ucunun kan  dolaşımı ve duyusu korunur. Ancak, memenin çok aşırı büyük olduğu olgularda meme ucu yeni yerine deri  nakli yöntemi ile yerleştirilir.

Nekahat Dönemi Nasıldır?

Ameliyattan sonra memelere çepeçevre pansuman yapılır. İki-dört gün boyunca her iki koltuk altına yakın bölgelere drenler yerleştirilir. Oluşabilecek ağrılar genellikle hafiftir ve ilaç ile baskılanabilir. Kısa bir süre sonra pansumanlar azaltılıp hastaya elastik sutyen giydirilir. Memelerde oluşan ödemler 3-4 hafta içinde tamamen çözülür. Ağır kaldırmak veya itmekten 3-4 hafta uzak durulmalıdır. Çok ağır bedensel güç gerektirmediği sürece 10 gün içinde işe geri dönebilmek ve sosyal aktivitelerde bulunmak mümkündür. Ancak 1-2 aydan önce ağır iş ve egzersiz yapılması sakıncalı olabilir. Ameliyat sonrası az bir miktar sıvının dikiş yerlerinden sızması veya biraz kabuklanmalar olması normaldir. emenin tamamen planlanan  biçimini alması için 3-6 ay geçmesi gerekir.

Son Söz

Ameliyattan sonra büyük memelerin yol açtığı fiziksel sıkıntılardan hemen kurtulacaksınız. Vücudunuz daha orantılı görülecek kıyafetleriniz üzerinize daha çok yakışacaktır.