Botulinum toksin A, Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen bir proteindir. (Yılan zehiri değilrdir) Botulinum toksin A bir nörotoksindir ve sinirlerden kaslara veya ter bezlerine olan iletimi bloke ederek mimik kaslarını zayıflatır veya ter bezlerini aktive eden uyarıları keserek terlemeyi durdurur. Botulinum toksin A, ticari olarak Botox® olarak bilinmektedir. Botulinum toksin A, Amerika Birleşik Devletleri’nde FDA onayı almış güvenli bir üründür. Her yıl milyonlarca uygulama yapılmaktadır. Özellikle alın ve göz çevresinde, kırışıklıkların giderilmesinde oldukça etkili bir üründür. Dünyada en çok uygulanan minimal invazif estetik müdahaledir.
Nerelere Uygulanır?
Göz çevresi, alın, dudak çevresi kırışıklıkları, boyun çizgileri ve terleme tedavisi en sık uygulama alanlarıdır. Estetik amaçla Botulinum toksin A yapılan birçok hastada migren ve gerilim tipi baş ağrılarının önemli ölçüde da azaldığının ve hatta geçtiğinin gözlemlediğini belirtmeliyim.
Hangi Yaşta Başlamak Uygundur?
Boulinum toksin A ile kırışıklık tedavisini 25’li yaşlardan başlayarak çok ileri yaşlara kadar yapmak mümkündür.
Nasıl Uygulanır?
Botulinum toksin A uygulanacak alanlara önce bölgesel uyuşturucu etkisi olan bir krem sürülerek yaklaşık 30 dakika beklenir. Uygulama noktaları tespit edildikten sonra gerekli dozlarda enjeksiyon yapılır. Botulinum toksin A, genellikle yapıldıktan 3-4 gün sonra etkisini göstermeye başlar. Bir hafta sonra etki tam olarak ortaya çıkar. Dört ile yedinci günlerde eğer kaşlar istenilenden fazla kalkmışsa, iki kaş arasında küçük bir asimetri oluşmuşsa veya kırışıklıklar arzu edildiği kadar açılmamışsa rötuş için ikinci bir enjeksiyon yapılabilir.
Etki Ne Kadar Sürer?
Botulinum toksin A’nın etkisi 4 -6 ay civarında sürer. Bu süre bazı kişilerde daha kısa bazılarında ise daha uzun olabilir. Süre, uygulama dozundan daha çok genellikle ilacın vücut tarafından metabolize edilme özelliğiyle ilgilidir. Botulinum toksin A uygulamasından sonra dört saat kadar yatılmaması ve uygulama bölgelerine masaj yapılmaması yeterlidir.
Bir Sorun Yaşar mıyım?
Botulinum toksin A uygulamaları sonrası nadir de olsa bazı istenmeyen etkilerle karşılaşılabilir. Bunlar arasında erken dönemde kişiye rahatsızlık veren hassasiyet, kızarıklık, alerjik reaksiyonlar sayılabilir. En sık görülen yan etki, enjektör ucunun deriye girdiği noktada oluşan minik morluklardır. Bunlar zaman içerisinde kendiliğinden düzelmektedir. Morlukların geçmesini hızlandırmak için kremlerden de yararlanılır. Botulinum toksin A uygulamasından sonra asimetri görülmesi daha çok, önceden mevcut bir asimetriye dikkat edilmemesi veya uygulama sırasında doz ve enjeksiyon yerlerine özen gösterilmemesi nedeniyle olabilir. Genellikle, uygulamadan bir hafta sonra ilave enjeksiyonlarla düzeltilebilir. Botulinum toksin A uygulamasından sonra göz kapağında düşüklük: Oldukça nadir bir durumdur. Uygulamada tecrübe arttıkça rastlanma olasılığı düşer. Bazen, çok sık ve aşırı dozlarda uygulandığında da rastlamak mümkündür. Genellikle, kendiliğinden zamanla düzelir. Bazan, özel bir damla düşüklüğün azalmasına yardımcı olabilir.
Etki Geçtikten Sonra Yüzüm Daha Kötü Olur mu?
Botulinum toksin uygulamasının etkisi geçtikten sonra kırışıklıkların daha fazla artacağına dair yanlış bir inanış vardır. Etki geçtikten sonra yüzde eskiye kıyasla daha kırışık bir görünüm olmaz sadece eski haline geri döner. Sürekli uygulamalarda zayıflatılan kaslarda erime olacağından daha uzun süreli etki görülebilir.