Liposuction (Vakum İle Yağ Çekme Operasyonu)

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Liposuction (Vakum İle Yağ Çekme Operasyonu)

‘Liposuction’ vücutta belli bölgelerde (karın, kalça, basen, bel, uyluk, diz, ayak bileği, meme, gıdı, kol) toplanan diyet ve egzersiz ile verilemeyen inatçı yağ birikimlerinin yaklaşık 1 atmosfer basınçlı vakum yardımı ve ince kanüller veya özel enjektörler aracılığı ile çekilmesi sayesinde vücuda şekil verme ve daha düzgün vücut hatları elde etme amaçlı cerrahi operasyondur. Bu girişim ile vücudun diğer bölgelerine göre daha fazla yağ toplanmış olan yerlerden yağlar alınarak vücuda daha orantılı bir şekil kazandırılmaktadır. Bu işlem göbek, karın, kalça, basenler, bacaklar, diz, bel yanları, sırt bölgesi, ayak bilekleri, kollar ve çene altı gibi bölgelerde özellikle uygulama alanı bulmaktadır.

Vakum İle Yağ Çekme Operasyonu Hangi İsimlerle Anılır?

Yağların uzaklaştırılarak vücuda yeni şekil vermek amacıyla günümüzde bilimsel olarak kabul edilmiş komplikasyonları en az olan tek yöntem, yağların vakum yardımı ile emilmesi yani bilimsel adı ile liposuction yöntemidir. Bu işleme tıbbi literatürde “body sculpting”, “body contouring”,” suction lipectomy” gibi isimler de verilmektedir. “Lipofiling” ise vücutta istenmeyen girinti veya çukurların ‘liposuction’ ile alınmış olan yağ dokuları ile doldurulması işlemine verilen isimdir. Günümüzde lipofilling çok yaygın bir biçimde, yüzde yanakları daha belirginleştirmek ve burun kanadı ve dudak kenarı arasında bulunan “nazolabial” oluk adını verdiğimiz bölgeyi doldurmak amacı ile de kullanılmaktadır.

Liposuction Nasıl Yapılır?

Liposuction işlemi büyük enjektörlerle veya vakum cihazı kullanılarak yapılabilir. Her iki durumda da vücut bölgesine göre değişmek üzere 2, 3 ve 4 mm çaplı kanüller kullanılır. 1970’li yıllardan beri liposuction, plastik cerrahide uygulanmaktadır. Daha önceki yıllarda daha kalın çaplı kanüller kullanılır idi. Son yıllarda bu yöntemdeki en önemli gelişme ıslak teknik denilen tekniğin uygulanması ve daha küçük çaplı borular kullanılmasıdır. Yağ emilecek bölgeler içine lokal anestezik ve kanamayı azaltan ilaçların (adrenalin) bulunduğu serumlar enjekte edilmekte ve bu bölgelerden yağlar daha kolay ve kansız şekilde çekilebilmektedir. Küçük çaplı kanüller kullanılması ameliyat sonrası oluşabilecek düzensizliklerin ihtimalini en aza indirmektedir.

Kimlere Yapılır Kimlere Yapılmaz?

Liposuction bir zayıflama yöntemi değildir. Vücut kitle endeksi 30 ve daha fazla olan şişman kişilere uygulanmaz. İdeal olarak kilosu normal ya da normalden biraz fazla olan ancak vücudun belli bölgelerinde diğer bölgelerden daha fazla yağ toplanması olan kişiler için uygulanmaktadır. Özellikle bayanlarda kalça, basen, uyluk (üst bacak), karın ve bel bölgelerinde diğer bölgelere göre daha fazla yağ toplanması görülmektedir. Bu işlem ile bu bölgeler inceltilerek diğer bölgeler ile orantısı dengelenmektedir. Deri elastikiyeti, doğum sonrası veya kilo alıp vermelere bağlı stria ve selülit, yaş, varis, fıtıklar, sigara ve  ilaç kullanımı (vitamin, anti koagulan, demir, oral kontraseptif, hormon alımı) diabet, kalp-akciğer hastalıkları, böbrek ve karaciğerde sağlık sorunları varlığı, soğuk algınlığı, enfeksiyon, deri enfeksiyonları, kanama diatezi, Psikiyatrik bozukluklar, bulimia-anoreksia gibi psikiyatrik beslenme bozuklukları, gerçekçi olmayan beklentiler ameliyat öncesi dikkatle değerlendirilmesi gereken konulardır.

Nasıl Yapılır?

Liposuction ameliyatı yağ alınacak bölge uyuşturularak lokal anestezi altında veya genel anestezi altında yapılabilir. Liposuction işlemi sadece kanüllerin gireceği 3-4 mm uzunluğunda kesiler yolu ile yapıldığından ameliyat sonrası herhangi bir kesi izi göze çarpmamaktadır. Ameliyat sonrası dönemde girişim yapılan bölgeye elastik korseler giydirilmektedir. Böylece derinin yeni yerine daha pürüzsüz şekilde adapte olması sağlanmaktadır. Bu korselerin ortalama 2-3 hafta boyunca giyilmesi tavsiye edilmektedir. Liposuction hasta açısından ameliyat sonrası çok rahat geçen bir girişimdir. Liposuction işlemlerinden sonra hasta genellikle birkaç saat içinde evine yollanmakta ve bir iki gün içinde işine ve günlük aktivitelerine geri dönebilmektedir. Eğer çok bölgeye uygulanmışsa ve genel anestezi tercih edilmişse o zaman hastanın bir gün süreyle hastanede tutulması daha uygun olmaktadır. Ameliyattan hemen sonra hastaya korse giydirilir ve bu korse yaklaşık bir ay kullanılır.

İyileşme Dönemi Nasıldır?

Ameliyat sonrası oluşabilecek hafif ağrılar ağrı kesiciler ile kontrol edilebilir. Liposuction girişiminden sonra yağ alınan bölgelerde ödem ve morluklar oluşacaktır. Morlukların geçmesi 3-4 haftayı, şişliklerin tam olarak inmesi ve kesin sonucun ortaya çıkması da 6-8 haftayı bulabilmektedir. ‘Liposuction’dan sonra hastaya fiziksel egzersizler ve işlemin yapıldığı bölgelere LPG uygulamaları önerilmektedir. Bu şekilde ödemlerin daha çabuk geçmesi ve derideki dalgalanma ihtimalinin daha az olması sağlanmaktadır.

Bir Sorun Yaşar mıyım?

Liposuction işleminde en önemli komplikasyon yağ alınan bölgede dalgalanmalar (ondülasyon) ve birtakım göçük noktaların oluşmasıdır. Yağ alınan bölgeden normalden fazla yağ alınması veya düzensiz olarak yağ alınması bu sonucu doğuracağı gibi deri elastikiyeti iyi olmayan kişilerde de bu durum ortaya çıkabilir. Ortaya çıkan bu problemlerin düzeltilmesi oldukça güçtür. Bu nedenle bu işlemin deneyimli ellerde uzman kişiler tarafından yapılması çok önemlidir. Liposuction, sellülit denilen derideki düzensizlikleri azaltabilmekle birlikte tamamen ortadan kaldırmayacağı bilinmelidir. Deri elastikiyeti iyi olan genç hastalarda daha iyi estetik sonuçlar elde edilmektedir. Liposuction yapılan bölge yağ hücrelerinin sayısı azaltıldığından, kişi bundan sonraki yaşamında kilo aldığında özellikle bu bölgelerde yağ toplanması olmamaktadır. Ancak yine de hastanın ameliyat sonrası diyete uyması önemlidir. Aşırı yemeye devam etme tekrar kilolu görünmeye yol açabilir. Liposuction işlemi uygun hastalar seçildiğinde deneyimli ellerde yapılırsa çok başarılı sonuçlar veren bir girişimdir. Ancak uygunsuz bir girişimle belli bölgelerden aşırı yağ alınmasına bağlı oluşan deformitelerin geriye dönüşünün oldukça güç olduğu akıldan çıkartılmamalıdır.