Mastopeksi (Meme dikleştirme)

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Mastopeksi (Meme dikleştirme)

Hamilelik ve emzirmenin neden olduğu meme elastikiyetinin kaybı, meme hacminde büyüme ve küçülmeler,  yer çekimi, göğüs üstüne yatma alışkanlığı gibi nedenler, yıllar içinde memelerin gevşeyip sarkarak biçimini kaybetmesine yol açabilir. Meme dikleştirme, memelerde oluşan sarkıklıkları düzelterek memelerin tekrar biçimlenmesini sağlayan bir ameliyattır. Meme dikleştime ile meme ucu da gerektiğinde küçültülebilir.

Meme ucu, meme kıvrımı seviyesine inmişse orta derecede meme sarkıklığından söz edilebilir. Meme ucu, meme kıvrımı seviyesinden daha aşağı inmişse ileri derecede meme sarkıklığından söz edilebilir. Çok hafif meme sarkıklıkları sadece meme protezi ile düzeltilebilir. Ancak orta ve ileri derece meme sarkmalarında dikleştirme yapılması gerekir.  Eğer, sarkmış olan memeler ayrıca hacim olarak da yetersiz ise, meme dikleştirme ile birlikte, meme protezi ile hacim desteği de sağlanması mümkündür.  Meme dikleştirme son derece güvenli bir ameliyattır. Çok ender olarak özellikle sigara içen hanımlarda, küçük sorunlar görülebilir. Sigara, izlerin iyileşmesini de olumsuz yönde etkileyebilir.

Ameliyatın İzleri Nerede Ve Nasıl Olur?

Meme dikleştirme ameliyatından sonra, sutyen veya bikini altında kalacak çizgi biçiminde izler oluşur. Bu izler memenin sarkıklık derecesine göre, meme ucu altında küçük dik bir çizgi yani “I” şeklinde olabileceği gibi, çok sarkık memelerde meme kıvrımı bölgesine de uzanarak,  “J”, “L” veya ters “T”, biçiminde de olabilir. Meme ucu da yukarı doğru yer değiştirdiğinden çepeçevre bir iz oluşacaktır. Ancak bu izler genellikle 3-6 ay içinde silik bir hal alırlar. Çok ender olarak hastanın doku özelliklerinden kaynaklanan ve hipertrofik nedbe ile iyileşme olarak tanımladığımız durumlarda yara iyileşmesi gürültülü bir hal alıp kızarık kabarık izler de gelişebilir. Bunların da ayrıca tedavi edilmesi gerekebilir.

Meme Dikleştirme Ameliyatın Nasıl Yapılır?

Mastopeksi, genel anestezi ile yapılan bir ameliyattır. Memenin, sarkıklık derecesine ve beraberinde protez kullanımı ihtiyacına bağlı olarak, 2-4 saat sürebilir. Ameliyat sırasında yapılan işlemler sarkmaya neden olan deri fazlalıklarının çıkarılması, meme guddesinin ve meme ucunun yukarı taşınması, ve kalan derilerin meme ucu altında toparlanarak uygun şekilde dikilmesi, gerek duyuluyor ise meme guddesi altına protez yerleştirilmesi olarak özetlenebilir.  Memede sarkma miktarı az olan bazı seçilmiş özel vakalarda, meme ucu etrafından, çepeçevre daire biçimli bir deri parçası çıkartılıp kalan dokunun, tekrar meme ucuna çepeçevre dikilmesi şeklinde ‘konsentrik’ mastopeksi adı verilen bir teknik kullanılabilir.

Ameliyat Sonrası İyileşme Dönemi Nasıldır?

Ameliyattan sonra, memeler etrafına çepeçevre pansuman ile destek yapılır. Hasta ertesi gün ayağa kaldırılır ve aynı gün taburcu edilir. Memelerde hafif ağrı ve morluk görülebilir. Bunlar ilaçlar ve buz uygulamaları ile azaltılır. Ameliyatta her iki memenin dış kenarına yerleştirilen drenler 2-4 gün kadar tutulur. Drenler çıkarıldıktan sonra medikal sutyen giydirilir, hastanın duş almasına izin verilir. Emilebilir dikiş materyalleri ile gizli (intradermal) dikiş yapıldığı için ameliyat sonrası dikiş alma ihtiyacı olmaz. Hastanın, ameliyat sonrası en az 2 hafta sigara içmemesi yara iyileşmesi açısından çok önemlidir. Yaklaşık 2-3 hafta kadar ağır eksersizden ve yük kaldırmaktan kaçınılmalıdır.

Peki Ya Bebeğim Olursa?

Meme dikleştirme ameliyatında meme guddesi çıkartılmadığı için hamilelik sonrası emzirme olumsuz etkilenmez. Ancak dikleştirme ameliyatı geçirmiş memenin yeni bir hamilelik ile tekrar deforme olabileceği ihtimali unutulmamalıdır. Memede önceden oluşmuş çatlaklar varsa dikleştirme ameliyatı ile tamamen düzelmez.